Ajankohtaista

Uutisarkisto

Palokuntalaiset kokoontuivat Tulimeri-risteilylle aloittamaan vuoden

31.01.2023

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalvelut osallistui 25:nnen kerran järjestetylle Tulimeri-risteilylle, jolle kokoontui noin 1800 palokuntalaista eri puolelta Suomea. Ohjelmaan kuului kattaus pelastusalan ajankohtaisia aiheita sekä viihdettä 90-luvun tyyliin. Risteily järjestettiin 20.–21.1.2023.

Vuoden Palomies on pelastusalan johtamismenetelmien kehittäjä

19.01.2023

Vuoden Palomies 2022 on ansiokkaasti kehittänyt pelastusalan johtamismenetelmiä ja osaamista vuosikymmenien ajan. Pelastusopiston yliopettaja Matti Honkanen on monen johtamismenetelmiä kehittäneen hankkeen ja työryhmän alullepanija ja yhteistyön rakentaja. Myös valtakunnalliset suuronnettomuusharjoitukset ovat hänen kehitystyönsä tulosta. Pelastusalalla hän on toiminut jo neljäkymmentä vuotta.

Palokuntanuorisotoiminnan kyselyn tulokset julki

20.12.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö selvitti syksyllä palokuntanuorisotoiminnan nykytilaa valtakunnallisilla kyselyillä palokuntanuorille sekä heidän kouluttajilleen ja ohjaajilleen. Kyselyihin saatiin yhteensä 900 vastausta.

Harrastus- ja Palvelutyöryhmät kokoontuivat seminaariviikonloppuun

12.10.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntatoimikunnan alaiset Palvelu- ja Harrastustyöryhmät kokoontuivat Padasjoelle SPEKin kurssi- ja leirikeskukseen Palotarukselle 16.–18.9.2022 työryhmien seminaariviikonloppuun, jonka yhteydessä työryhmät pitivät myös kokouksensa.

Vaikuta palokuntanuorisotoiminnan tulevaisuuteen

03.10.2022

SPEKillä on käynnissä palokuntanuorisotyön uudistamishanke, johon liittyen kerätään palokuntanuorilta sekä heidän kouluttajiltaan ja ohjaajiltaan ajatuksia palokuntanuorisotyöstä. Kyselyiden perusteella nuorisotoimintaa tullaan kehittämään toivottuun suuntaan. Vastaa kyselyyn viimeistään 23.10.2022.

Palokuntien puheenjohtajat ja päälliköt kokoontuivat pohtimaan palokuntatoiminnan tulevaisuutta

15.09.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalvelut järjesti syyskuun alussa palokuntien puheenjohtajille ja päälliköille suunnatun palokuntatoiminnan kehittämisseminaarin, Presidents’ Forumin, Silja Serenadella. Tilaisuudessa perehdyttiin palokuntatoiminnan tulevaisuusskenaarioihin ja toimintaohjelmallisiin tavoitteisiin sekä palokuntien toiminnan suunnittelun ja seurannan tueksi kehitettyihin työkaluihin.

Palokuntanuorisotoimintaa uudistetaan toiminnassa mukana olevia kuunnellen

08.09.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on käynnissä palokuntanuorisotoiminnan uudistamishanke, jonka tavoitteena on kasvattaa sekä palokuntanuorten että heidän kouluttajiensa ja ohjaajiensa määrää ja pysyvyyttä palokunnassa. Lisäksi hankkeen tarkoituksena on tehdä esitys kurssijärjestelmän uudistamiseksi ja tuottaa toimenpideohjelma tukemaan palokuntanuorisotoimintaa.

Uudistunut palokuntakouluttajakoulutus sai Siviksen laatumerkin

12.08.2022

Kevään ja kesän aikana on testattu uutta palokuntakouluttajakoulutusta, joka luotiin täydentämään Pelastusopiston ryhmänjohtajakurssin tarjoamaa osaamista. Nykymallin kouluttajakurssi on suunnattu kaikille palokuntalaisille ikään tai toimintoon katsomatta.

Yleinen palokuntalaiskokous hyväksyi palokuntien toimintaohjelman

13.07.2022

Yleinen palokuntalaiskokous keräsi heinäkuun alussa joukon palokuntalaisia Vantaalle Heurekaan. Kokouksen asialistalla tärkeimpänä asiana oli palokuntien toimintaohjelma, jonka kokous hyväksyi pienillä lisäyksillä. Lisäksi kokouksen yhteydessä luovutettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ensimmäisen luokan ansioristi Erkki Lehtoselle. 

Eldiksellä kisattiin Suomen mestaruuksista

07.07.2022

Palokuntanuorten kansainvälisen Eldis 22 -suurleirin aikana ratkottiin palokuntanaisten tieto- ja taitokilpailun eli SM-Iineksen sekä palokuntanuorten sankoruiskun Suomen mestaruudet.

Palokuntaan esports -turnauksen voittoon Aitoon VPK

31.05.2022

Toukokuun viimeisellä viikolla järjestettiin historian ensimmäinen Palokuntaan esports -turnaus, joka kokosi videopelaamisesta kiinnostuneita palokuntalaisia yhteen. Neljän joukkueen voimin mitellyn esports-turnauksen voiton vei Aitoon VPK Pirkanmaalta. 

Palokuntanuorten Suomen mestaruuksista kisailtiin Turussa

23.05.2022

Palokuntanuorten kalustonkäsittelyn SM-kilpailu eli Veikon Malja ja SM-tietokilpailu järjestettiin toukokuun puolivälissä Turussa. Suomen mestaruuksista miteltiin lähes 30 joukkueen voimin. Kalustonkäsittelyssä voiton vei Nousiaisten VPK:n joukkue 1 ja tietokilpailussa Jämijärven VPK.

HAKA-hallinnointikantaa kehitetään vuoden 2022 aikana

12.05.2022

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehittää vuoden 2022 aikana palokuntien turvallisuusosaamisen hallinnointikanta HAKAa palvelemaan entistä paremmin palokuntien ja yksittäisten palokuntalaisten osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Kehitystyön keskiössä on pelastustoimintaan osallistuvan henkilöstön suorituskyvyn analysointi ja kehittäminen.

Rikostaustaote vai turvallisuusselvitys?

11.04.2022

Palokuntayhdistyksiä on ohjeistettu selvittämään lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten rikostausta. Lisäksi joissain tapauksissa palokuntalaisista voidaan teettää turvallisuusselvitys. Mutta mitä eroa on rikostaustaotteella ja turvallisuusselvityksellä, ja missä tilanteissa niitä voidaan hakea?

Verkkokauppa on nyt avattu

01.04.2022

Palokuntaan-verkkokaupasta löydät upeita Palokunta-tuotteita itselle tai lahjaksi. Tervetuloa ostoksille!

Ukrainaan on lähdössä kaksi rekkalastillista pelastustoimen tarvikkeita

15.03.2022

Suomalaiset palokunnat ja muut yhteisöt lahjoittivat 94 kuormalavallista pelastustoimen tarvikkeita Ukrainaan. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön koordinoimalla keräyksellä vastattiin Ukrainan pelastustoimen esittämään materiaalipyyntöön. Lahjoitusten lajitteluun ja pakkaukseen osallistui viikonloppuna lähes kolmekymmentä vapaaehtoista.

Pelastusliitot ovat panostaneet epäasiallisen käytöksen kitkemiseen

10.02.2022

Alueelliset pelastusliitot ovat panostaneet epäasiallisen käytöksen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen erityisesti nuorisotoiminnassa. Ne ovat muun muassa päivittäneet ja luoneet toimintaohjeita ja sopineet toimintatavoista ja pelisäännöistä. Pelastusliitot pitävät valmiuksiaan ja kykyään puuttua epäasialliseen käytökseen hyvinä, mutta tilanne voi vaihdella yksittäisissä palokunnissa. Liitot toivovat, että alan tilannetta seurataan, jotta nähdään, miten toiminta muuttuu koulutuksen ja tietoisuuden lisääntyessä.

Korona keskeytti monen palokuntanuoren harrastuksen

02.02.2022

Palokuntanuorille ja heidän ohjaajilleen tehty kysely kertoo, että koronarajoitukset ovat vaikuttaneet palokuntanuorten toimintaan ja palokuntien jatkuvuuteen. Palokuntien toiminta ja koulutukset tulee jatkossa saada kriisinkestävälle tasolle, jotta koronapandemian kaltaiset poikkeusolot eivät uhkaisi palokuntien toiminnan jatkuvuutta tulevaisuudessa.

Kalajoen maastopalosta kerätään oppeja tulevaan

14.12.2021

Kalajoen maastopalon pelastustoiminnasta on tekeillä laaja selvitys, johon liittyen Pelastusopiston TKI-palvelut ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntapalvelut keräsi sammutus- ja huoltotöihin osallistuneiden kokemuksia Kalajoelta.

Palokuntatoimikunnan ensimmäinen toimintavuosi täytti odotukset

09.12.2021

Vuoden 2021 alussa toimintansa aloittaneen palokuntatoimikunnan ensimmäinen toimintavuosi on lopuillaan. Toimikunta on vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa palokuntien harrastus- ja palvelutoimintojen valtakunnallisesta koordinoinnista ja kehittämisestä vastaavana tahona.

SPEK kartoittaa: Millä keinoilla pelastusliitot ehkäisevät epäasiallista käytöstä nuorisotyössä?

26.11.2021

SPEK on pyytänyt alueellisilta pelastusliitoilta selvitystä käytännön toimenpiteistä, joilla ne ovat pyrkineet ehkäisemään epäasiallista käytöstä palokuntatoiminnassa ja erityisesti nuorisotyössä. Epäasiallisella käytöksellä tarkoitetaan muun muassa seksuaalista häirintää, ahdistelua, kiusaamista tai väkivaltaa. Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa alueiden tilannetta ja löytää yhteisiä keinoja toiminnan kehittämiseksi.

Vuoden Palomies on pelastusalan työturvallisuuden uranuurtaja

18.11.2021

Vuoden Palomieheksi 2021 valittu Juha Höök on kehittänyt pelastusalan työturvallisuutta jo kahdella vuosikymmenellä. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloesimies tunnetaan etenkin uhka- ja väkivaltatilanteiden työturvallisuusasiantuntijana ja kouluttajana.

Huomioi palokuntalaisia ansio- ja harrastusmerkeillä

18.02.2021

Erilaiset ansio- ja harrastusmerkit ovat vanha ja perinteinen tapa palkita palokuntalaisia. Tämä perinne on edelleen toimiva ja siihen olemassa useita erilaisia vaihtoehtoja. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin! 

Palokuntatoiminnan valtakunnallinen kehittäminen vuoden 2021 alusta lähtien

16.12.2020

Palokuntatoimikunta aloittaa työskentelynsä vuoden 2021 alussa ja samalla aiempien valtakunnallisten järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikuntien tehtävät siirtyvät sen vastuulle. Palokuntatoimikunnan avuksi perustettaviin harrastus- ja palvelutyöryhmiin valittiin kumpaankin 9 asiantuntijajäsentä.

Viikkoharjoituksia kehitetään palautteiden pohjalta

07.12.2020

Loka-marraskuun vaihteessa pyysimme palokuntalaisia antamaan palautetta viikkoharjoitussuunnitelmien rakenteesta ja esittämään toiveita niiden julkaisuun ja käytettävyyteen liittyen. Palautteet huomioidaan julkaisuratkaisun suunnittelussa.

Palokuntien toimintatilastot HAKA-Turvallisuusosaamisen hallinnointikantaan

27.11.2020

Palokuntien toimintatilastojen avulla palokunta pystyy kehittämään toimintaansa tavoitteellisesti. Lisäksi tilastojen avulla saadaan tärkeää tietoa palokuntatoiminnan kehittämiseksi Suomessa. Palokuntien vastuuhenkilöitä pyydetään päivittämään jäsen- ja tapahtumatiedot HAKA-Turvallisuusosaamisen hallinnointikantaan. Aiemmin käytettyjä erillisiä toimintatilastolomakkeita ei enää toimiteta.

Palokunnan varainkeruun yhdistäminen asukastiedotteeseen

09.11.2020

Rantakulman VPK Kaarinassa on jakanut lähialueensa asukkaille hienon tiedotteen, jossa kerrotaan palokunnan toiminnasta ja ajankohtaisesta rakennushankkeesta. Tiedotteeseen sisältyy myös lahjoituspyyntö uuden asemarakennuksen rahoittamiseksi.

Palokuntalaispäivät 2020

04.11.2020

Palokuntalaispäivät järjestettiin kokonaan verkossa. Hyödynnä materiaalit ja tallenteet vaikka yhteisesti harjoituksissa! Kaikki linkit löytyvät kootusti tältä sivulta.

Palokuntatoimikunnan kokoonpano ja toimintaohjeet vahvistettu

24.09.2020

Uusi palokuntatoimikunta korvaa nykyiset valtakunnalliset järjestö-, nais-, nuoriso- ja palokuntakoulutustoimikunnat vuoden 2021 alusta alkaen. Nykyiset toimikunnat jatkavat toimintaansa vuoden 2020 loppuun asti. Avoin haku palokuntatoimikunnan alaisiin työryhmiin tulossa syksyn aikana.

Päivä Paloasemalla vietetään tänä vuonna vain digitaalisesti

24.08.2020

Syksyn koronatilanteen takia paloasemilla vietettävät Päivä Paloasemalla -tapahtumat perutaan tältä vuodelta. Paloturvallisuusviikko-hanke tuottaa virtuaalisen paloaseman, jonka sisältöjen kautta pyritään lisäämään kotien paloturvallisuutta sekä rekrytoimaan uusia jäseniä palokuntiin.

Palokuntanuorten suurleiri suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä

24.06.2020

Palokuntanuorten suurleirin 2022 valmistelut on aloitettu. Odotettavissa on vahvasti ajassa kiinni oleva leiri, jonka toteutuksessa tulee olemaan uusia ja innovatiivisia elementtejä. Uudellamaalla järjestettävä leiri on myös erinomainen näyteikkuna palokuntaharrastukseen.

Hälytysosaston toiminta poikkeusolojen aikana

08.05.2020

Pelastuslaitokset ja palokunnat reagoivat nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen poikkeusolojen astuessa voimaan. Paloasemilla käyntejä rajoitettiin ja ainoastaan hälytystoiminnalle välttämättömät toiminnot jatkuivat. Kaikki muu toiminta paloasemilla laitettiin tauolle.

Vuosikokousten siirtäminen syyskuun loppuun

20.04.2020

Hallituksen ehdotuksen mukaan yhdistyksen vuosikokous ja muut laissa tarkoitetut vastaavat kokoukset voidaan myöhentää niin, että ne pidetään syyskuun loppuun mennessä. Yhteisön hallituksen tulisi kuitenkin laatia tilinpäätös viimeistään kesäkuun loppuun mennessä. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Alueellisilla opintopäivillä opitaan uutta ja verkostoidutaan

09.04.2020

Palokuntalaisille suunnattuja opintopäiviä on järjestetty Pohjois-Suomen ja Lapin alueella jo yli 10 vuoden ajan. Alun perin opintopäivien ohjelma perustui nuorisotyön ohjaajien ja palokuntanaisten tarpeisiin. Vuosien saatossa ohjelma on laajentunut kaikille palokuntalaisille sopivaksi.

Sopimuspalokuntien kansallinen yhteistoimintaryhmä

06.03.2020

Sisä­mi­nis­te­riö aset­ti 8.11.2019 so­pi­mus­palo­kun­ta­toi­min­nan kan­sal­li­sen yh­teis­toi­min­ta­ryh­män. Työ­ryh­män toi­mi­kau­si on 1.12.2019 – 21.12.2023. 

Palokuntahaku ajan tasalle

04.03.2020

Palokuntien yhteystietojen ajantasaisuus Palokuntahaussa on tärkeää, koska toiminnasta kiinnostuneet etsivät oman paikkakuntansa palokunnan yhteystietoja sitä kautta.