Uutiset

Uutiset

Hankekoordinaattori Juuso Virta työhuoneessaan.

Julkaistu 10.09.2024

SPEKin palokuntapalveluiden uusi hankekoordinaattori uudistaa palokuntanuorten koulutusjärjestelmää

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on käynnissä palokuntanuorten koulutusjärjestelmän uudistamishanke, jonka hankekoordinaattoriksi valittiin Juuso Virta. Ensimmäiset Juuson johdolla uudistetut kurssimateriaalit tulevat käyttöön ensi kesän leireille. 

Loppukeväästä alkaneen kaksivuotisen koulutusjärjestelmän uudistamishankkeen hankekoordinaattorina aloitti elokuussa Juuso Virta. 

Juuso on ollut mukana palokuntatoiminnassa vuodesta 2003 alkaen, jolloin hänen palokuntauransa alkoi Kiukaisten VPK:n nuoriso-osastossa. Aikuisiällä Juuso on toiminut Turun VPK:n ja sittemmin Rauman VPK:n riveissä. Viime vuodet Juuso on opettajaopintojensa ohella toiminut esimerkiksi alueellisilla palokuntaleireillä viestinnän toimialavastaavana.  

Koulutusjärjestelmän uudistukselle tarvetta 

Hankkeen tarkoituksena on uudistaa palokuntanuorten koulutusjärjestelmä. Laskentatavasta ja ajattelumallista riippuen SPEK vastaa 19–22 kurssista, joihin kuuluvat nuorisomerkkikurssi, alkukurssit, taso- ja tiiviskurssit, jatkokurssit ja erilaiset kouluttajakurssit.

– Uudistuksen tarve on ilmeinen, sillä nykyiset kurssimateriaalit ovat osin vanhentuneita, eivätkä läheskään kaikki nuoret ole osana kurssijärjestelmää. Lisäksi teknologinen kehitys mahdollistaa uusia, erilaisia opetuksen ja oppimisen muotoja, joita vanhat kurssimateriaalit eivät huomioi, kertoo hankekoordinaattori Juuso Virta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä. 

Nykyinen koulutusjärjestelmä ei Juuson mukaan huomioi myöskään kurssien nousujohteisuutta tai nuorten taitotasojen eroja riittävästi. 

Uudistustyö käynnistyi loppukeväästä alkukurssien uudistamisella ja materiaaleja testattiin jo muutamilla leireillä eri puolilla Suomea. Nyt työn alla ovat tasokurssit ja tiiviskurssi, jotka pääsevät käyttöön ensi kesän leireille. Uudistamishanke jatkuu vuoden 2026 valtakunnalliseen palokuntaleiriin saakka, jossa uudistettu koulutusjärjestelmä on tarkoitus ottaa täysimääräisesti käyttöön.  

Koulutusjärjestelmän uudistamishankkeen rahoittaja on Palosuojelurahasto. 

Kentän toimijoita osallistetaan uudistustyön aikana 

Koulutusuudistuksessa on tärkeää osallistaa aktiivisesti kentän toimijoita ja kuulla heidän näkemyksiään. 

– Vaikka miten kattavasti perehtyisin kurssien sisältöihin, eivät ne kerro minulle koko tarinaa siitä, miten kursseja on käytännössä koulutettu nuorille tai mikä kurssisisällöissä on ollut hyvää, Juuso pohtii. 

Parhaiksi asiantuntijoiksi Juuso listaa kursseja kouluttavat tai niistä vastaavat palokuntalaiset sekä kursseja suorittaneet nuoret. Uudistamishankkeessa huomioidaankin myös nuorten näkökulma. Esimerkiksi vuonna 2023 perustettuun koulutustyöryhmään on kutsuttu mukaan kokemusasiantuntijanuoria. 

Koulutustyöryhmä saa Juusolta jo hankkeen alkuvaiheessa kiitosta. Se on hänen mukaansa tehnyt mallikasta selvitystyötä tasokursseista ja niiden aihesisältöjen ajantasaisuudesta. 

– Odotan mitä suurimmalla mielenkiinnolla ensimmäisiä tapaamisia kyseisen hankkeen ja uudistustyön tiimoilta. Työpöydälläni on ollut myös kurssien johtajille ja kouluttajille tarkoitettujen kyselyiden laatiminen, joiden kautta saataisiin tietoa uusista toivotuista koulutuksen suuntaviivoista, Juuso toteaa. 

Osallistu uudistustyöhön – ilmoittaudu mukaan! 

Koulutusuudistushanke hakee aktiivisia toimijoita koko Suomen alueelta tuomaan kentän ääntä ja kurssiosaamista kuuluviin. Ilmoittaudu mukaan ja tuo omat näkemyksesi kuuluviin vanhasta koulutusjärjestelmästä ja -materiaaleista sekä koulutusjärjestelmän uudistamisesta. 

– Vapaaehtoisesti palokuntatyötä tekevien aika on mittaamattoman arvokasta, eikä tällä urakalla haluta kohtuuttomasti kuormittaa ketään, joten mukaan voi ilmoittautua matalalla kynnyksellä, Juuso huomauttaa. 

Voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi tällä Webropol-lomakkeella: https://link.webropolsurveys.com/S/97B64B008B16F89F 

Hankkeen aikataulu 

5/2025 leireille käyttöön päivitetyt versiot Tasokursseista 1–4 ja Tiiviskurssista. 8/2025 kyseiset kurssimateriaalit käytettävissä myös viikkoharjoitusmuodossa. 

1/2026 Valtakunnallisen palokuntanuorten koulutussuunnitelman julkaisu ja sähköisen koulutussuunnitelmatyökalun lanseeraus. 

3/2026 leireille käyttöön päivitetyt versiot jatkokursseista. 

Lisätiedot 

Juuso Virta 
hankekoordinaattori 
040 6863 558 
juuso.virta@spek.fi 

Uusimmat