Uutiset

Uutiset

Kuvassa palokuntalaisen kädessä olevan älypuhelimen näytölle avattuna HAKA App -mobiilisovellus

Julkaistu 16.03.2022

Vinkkejä HAKA Turvallisuusosaamisen hallinnointikannan hyödyntämiseen palokunnissa

Palokunnat eri puolilla Suomea ovat ottaneet HAKA Turvallisuusosaamisen hallinnointikannan käyttöön hyvällä menestyksellä. HAKA mahdollistaa palokunnan ja sen henkilöstön osaamisen monipuolisen kehittämisen, tarjoten monia hyötyjä palokunnille ja palokuntalaisille. Lue vinkit HAKAn hyödyntämiseen palokunnissa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön hallinnoima palokunnille ja palokuntalaisille ilmainen HAKA Turvallisuusosaamisen hallinnointikanta on tietokanta, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet toiminnan hallinnointiin ja tilastointiin. HAKA on luotu palvelemaan palokuntia, pelastusliittoja ja pelastuslaitoksia. Palokunnat voivat kirjata HAKAan jäsen- ja koulutustiedot, ylläpitää tapahtumakirjanpitoa koulutusten, hälytysten ja muiden tapahtumien osalta sekä ilmoittautua koulutuksiin ja tapahtumiin.

HAKAA voi käyttää selaimella tai mobiilisti HAKA appilla. HAKA-hallinnointikantaa täydentävät palokuntahaku-sivusto sekä HAKA-tilastot-sivusto, joista löytyy tietoa HAKAa käyttävistä palokunnista ja niiden toiminnasta. HAKA ja siihen liittyvät sivustot mahdollistavat monipuolisen tiedon keräämisen, hakemisen ja tilastoinnin. 

Alla esitellään joitain HAKAn ja siihen liittyvien sivustojen hyödyllisiä ominaisuuksia. Mikäli HAKA ei ole vielä palokunnassanne aktiivisessa käytössä, niin tutustu sen moniin mahdollisuuksiin ja ota HAKA käyttöön viimeistään nyt. 

HAKAassa voi kirjata ja päivittää tietoja ja hallinnoida omaa profiilia

HAKAssa palokunnilla ja kaikilla HAKAn salasanan hakeneilla palokuntalaisilla on mahdollisuus kirjata tietoja ja hallinnoida omaa profiilia. 

HAKAn kautta palokuntalainen voi tehdä esimerkiksi jäsenyyshakemuksen toiseen palokuntaan muuttaessaan uudelle paikkakunnalle. Jäsenyydet-välilehdellä voi määritellä mihin palokuntaan ja osastoon haluaa liittyä. Tieto saapuneesta hakemuksesta tulee palokunnan pääkäyttäjälle ja uusi jäsenhakemus näkyy palokunnan kortilla. 

HAKAsta löytyy myös palokuntien käyttöön esimerkiksi Roolit-välilehti, jossa palokuntalaisten vastuutehtävät voidaan kirjata hallinnointikantaan helposti. Kun vastuutehtävät kirjataan HAKAan, jää henkilön tietoihin merkintä hänen hoitamistaan vastuutehtävistä. Roolit-välilehden ajan tasalla pitäminen helpottaa muun muassa ansiomerkkihakemusten tekemistä, kun henkilön vastuutehtävät löytyvät suoraan HAKAsta.

Myönnetyt ansiomerkit kannattaa kirjata Ansiomerkit-välilehdellä. Näin vältetään tilanne, jossa samalle henkilölle haetaan ja myönnetään uudestaan sama ansiomerkki, joka hänelle on jo aiemmin myönnetty. 

HAKAsta on myös apua palokunnan toimintakertomusta laatiessa. Palokunnan kannattaakin kirjata kaikkien osastojen tapahtumat HAKAan, jolloin koko vuoden tapahtumat saa tuotua helposti yhdeksi Excel-tiedostoksi. Näin eri osastojen tapahtumia voi tarkastella ja suodattaa toimintakertomusta laadittaessa.  

HAKA App tuo HAKAn toiminnallisuudet taskuusi

HAKAa voi käyttää selaimen lisäksi myös älypuhelimeen ladattavalla HAKA App -mobiilisovelluksella. HAKA App mahdollistaa esimerkiksi palokunnille toiminnan nopean kirjaamisen heti tapahtuman yhteydessä. Mobiilisovelluksessa on samat käyttöoikeudet kuin selainversiossakin.

Peruskäyttäjä voi mobiilissa selata omia koulutus- ja muita tietoja sekä päivittää yhteystietojaan. Lisäksi HAKA Appissa voi ilmoittautua valtakunnallisiin ja alueellisiin tapahtumiin. Kannattaa kuitenkin huomioida palokunnan sisäiset ohjeet ilmoittautumisten suhteen, eli onko ilmoittautuminen palokuntalaisten vastuulla vai tehdäänkö palokunnassa ilmoittautumiset esimerkiksi osastonjohtajan kautta kootusti. 

Mobiilisovelluksessa palokuntalaiset voivat myös seurata esimerkiksi omaa aktiivisuuttaan harjoitusten ja hälytysten osalta. HAKA Appissa voi esimerkiksi katsoa monessako harjoituksessa tai hälytyksessä on ollut mukana suhteessa osaston kaikkiin oppitunteihin, harjoituksiin tai hälytystehtäviin.

Lue lisää ja lataa HAKA App täältä: https://www.palokuntaan.fi/hakaapp 

Palokuntahaku auttaa löytämään lähipalokunnan 

HAKAn palokuntahaun kautta voi etsiä tietoa suomalaisista palokunnista. Esimerkiksi toiselle paikkakunnalle muuttanut sopimushenkilöstön koulutuksen käynyt henkilö voi etsiä uuden paikkakunnan palokuntia ja hakeutua mukaan toimintaan. 

Muuttoa valmistellessa voi jo etukäteen selvittää uuden paikkakunnan palokuntia yhdessä oman nykyisen palokunnan vastuuhenkilön kanssa. Palokuntahaussa voi hakea vapaalla tekstihaulla tai esimerkiksi palokunnan, kunnan, pelastusliiton tai pelastuslaitoksen nimellä. Palokuntahaussa näkyy palokuntien HAKAan kirjaamat julkiset tiedot, kuten osoite- ja yhteystiedot sekä tieto siitä, onko kyseessä vapaaehtoinen, tehdas- vai osa-aikaispalokunta. 

Tutustu palokuntahakuun ja löydä lähin palokuntasi: http://24365.fi/palokuntahaku/

HAKA-tilastoista voi tarkastella esimerkiksi palokunnan harjoitus- ja keikkaprofiilia 

HAKA-tilastot-sivusto kokoaa mielenkiintoisia tilastoja ja infograafeja palokuntien HAKAan syöttämien tietojen pohjalta.

HAKA-tilastoissa voi tarkastella esimerkiksi palokuntien harjoitus- ja keikkaprofiileja Profiili-välilehdellä valitsemalla HAKAn tapahtumatyypeistä hälytyksen (pelastus), harjoituksen ja oppitunnin.

Palokuntien kannattaakin kirjata HAKAan tiedot hälytysosaston oppitunneista, harjoituksista sekä hälytystehtävistä ja valita kuhunkin toimintoon liittyvä Pronton tehtävätyyppi. 

Tarkastele HAKA-tilastoja: http://24365.fi/hakatilastot/ 

Uusimmat