Uutiset

Uutiset

Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Julkaistu 11.10.2021

Virtuaalileirikokeilu tarjoaa uutta tietoa verkossa toteutettavista palokuntanuorten kursseista

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto on rakentanut yhteistyössä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön kanssa pilottikokeiluna alueellisen Polte21-virtuaalileirin Priima-oppimisalustalle.

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto järjestää syksyn aikana pilottikokeiluna Polte21-virtuaalileirin, joka tuo alueen palokuntanuorten saataville kursseja, joita ei ole korona-aikana voitu järjestää perinteisesti kesäleirien yhteydessä.

Virtuaalileirin kursseille on ilmoittautunut jo yli 100 palokuntanuorta, jotka suorittavat valitsemansa kurssin 4.10.–19.12. välisenä aikana.

Priima-oppimisalustan mahdollisuudet testiin

Vaikka kyseessä on pilottikokeilu, on Länsi-Suomen Pelastusalan liiton alueella toteutettu ensimmäinen virtuaalileiri jo viime syksynä.

– Tuolloin käytetty oppimisalusta ei ollut paras mahdollinen. Olemmekin iloisia, että saimme SPEKin kautta kokeiluun monipuolisen Priima-oppimisalustan, joka tarjoaa uusia, helppokäyttöisiä mahdollisuuksia virtuaalileirin järjestämiseen, kertoo Länsi-Suomen Pelastusalan liiton järjestöohjaaja Nina Aronen.

Myös SPEK hyötyy yhteistyöstä, sillä pilottikokeilu tarjoaa kokemusta ja arvokasta tietoa vuonna 2020 käyttöön otetusta oppimisalustasta ja sen käyttömahdollisuuksista nuorten kurssien järjestämisessä.

– Halusimme myös olla osaltamme mukana mahdollistamassa nuorten kurssittamista, sillä korona-aikana syntynyttä koulutusvajetta tulee nyt kaikin keinoin kuroa umpeen, sanoo Suomen Pelastusalan keskusjärjestön palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara.

Itsenäisempää kurssien suorittamista

Polte21-virtuaalileiri tarjoaa palokuntanuorille ikätason mukaiset tasokurssit 1–4, tiiviskurssin sekä jatkokursseista ensiavun jatkokurssin.

– Suuri kiitos kaikille virtuaalileirin rakentamiseen osallistuneille vapaaehtoisille, jotka tekivät ison työn muun muassa kurssimateriaalien päivittämisessä ja muuntamisessa Priimaan sopivaan muotoon, Niko kiittelee.

Kurssien suorittaminen virtuaalisesti Priimassa on itsenäisempää kuin perinteisesti leirien yhteydessä suoritetuilla kursseilla. Tukea on kuitenkin saatavilla niin nuoren oman palokunnan kuin pelastusliitonkin kautta. Lisäksi jokaisella kurssilla on oma kurssijohtajansa, joka vastaa omasta kurssistaan, auttaen ja opastaen osallistujia koko syksyn ajan.

Yhteistä virtuaalileirillä ja tavallisella kesäleirillä suoritetuille kursseille on se, että perinteisesti käytyjen kurssien tavoin myös virtuaalileirillä kurssin suorittaneet nuoret saavat todistukset osallistumisestaan.

– Ja vaikka kurssit on siirretty virtuaalisiksi Priimaan, on kurssien sisällä myös tehtäviä, jotka voidaan suorittaa fyysisesti palokunnissa, esimerkiksi viikkoharjoitusten ohessa, Nina huomauttaa.

Virtuaalileiri tuo uusia mahdollisuuksia

Pilottikokeilun lopuksi kurssilaisilta ja kurssijohtajilta kerätään palautetta ja kokemuksia, joiden pohjalta saadaan runsaasti uutta tietoa ja ymmärrystä virtuaalisesti toteutettavista kursseista. Katseita onkin käännetty jo kohti tulevaa.

– Saattaa olla, että virtuaalikurssitarjontaa laajennetaan alueellamme tulevaisuudessa, jos syksyn pilottikokeilu osoittautuu onnistuneeksi. Ja vaikka kursseja päästään toivottavasti järjestämään ensi kesänä normaalisti leirien yhteydessä, tekee virtuaalileirimahdollisuus kurssien suorittamisesta aiempaa monimuotoisempaa, Nina pohtii.

– Me myös mieluusti autamme ja jaamme kertynyttä osaamista eteenpäin asiasta kiinnostuneille, sillä tiedämme, että virtuaalisesti toteutettavien kurssien käynnistäminen tyhjästä vaatii paljon työtä, Nina lisää.

Pilottikokeilun toteutuksesta, järjestämisestä tai muusta virtuaalileiriin ja -kursseihin liittyvästä lisätietoja antavat:

Heli Järvelä
koulutuspäällikkö, Polte21-virtuaalileiri
helijar@hotmail.com
040 709 0297

Nina Aronen
järjestöohjaaja, LSPel
nina.aronen@lspel.fi
044 541 0221

Niko Ara
palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö, SPEK
niko.ara@spek.fi
040 482 0806

Uusimmat