Julkaistu 13.01.2021
68 vuoden taival valtakunnallista palokuntanuorisotyötä on päättynyt
Valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta lakkautettiin osana SPEKin toimikuntauudistusta vuoden 2020 lopussa ja työtä jatkaa uusi palokuntatoimikunta. Toni Alatalon blogikirjoituksessa pohditaan valtakunnallisen nuorisotyötoimikunnan historiaa ja tulevaisuutta.
952 perustettiin valtakunnallinen palokuntapoikatyötoimikunta huolehtimaan palokuntien silloisen poikatyön valtakunnallisesta koordinoinnista ja kehittämisestä. Myöhempien muutosten myötä nimeksi tuli valtakunnallinen nuorisotyötoimikunta (VNTTK), mutta sama työ jatkui keskeytyksettä. Vuoden 2020 lopussa tämä toimikunta lakkautettiin osana SPEK:n toimikuntauudistusta ja työtä jatkaa uusi palokuntatoimikunta. Tässä yhteydessä tulee muistaa ja korostaa, ettei itse toiminta muutu mihinkään vaikka rakenteita kolistellaankin. Kaikki tuhannet palokuntanuoret ja ohjaajat toimivat kuten ennenkin. Taustalla kuitenkin tapahtuu muutoksia väistämättä.
Nuoriso-osastoissa tehtävän perustyön lisäksi kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen on nykypäivänä erittäin tärkeää. Muun muassa näitä asioita varten tarvitaan valtakunnan tason pitkän tähtäimen suunnitelmallista työtä. Tulevan palokuntatoimikunnan ja sen alaisen harrastustyöryhmän tärkeänä tehtävänä on pitää palokuntanuorisotyö elinvoimaisena ja kiinnostavana harrastuksena koko Suomessa tulevaisuudessakin. Yhtenä isona asiana on kehittää palokuntanuorten koulutusjärjestelmää edelleen 2020-luvulle. Toivon SPEK:n ja uuden toimikunnan ottavan tämän asian työlistalleen.
Nyt jo työnsä päättäneen VNTTK:n viime vuosien tärkeimpiin saavutuksiin voidaan lukea esimerkiksi liikunnan tärkeyden nostamisen esiin nuorisotyössä ja Kipinä-työkalun rakentaminen nuoriso-osastojen toiminnan kehittämiseen. Edellä mainittujen lisäksi toimikunta on osallistunut palokuntatoiminnan ja erityisesti nuorisotyön kehittämiseen koko ajan. Paljon on tehty niin sanottua näkymätöntä työtä, mutta ilman sitä moni asia voisi olla toisin. Tästä kaikesta tulee pitää huolta jatkossakin.
Kokosimme VNTTK:n viimeisessä kokouksessa työlistaa huolehdittavista asioista tulevaisuutta ajatellen. Muutama poiminta sieltä: vuoden palokuntanuorisotyöntekijän nimeäminen, palokuntanuorten Suomen mestaruuskilpailujen koordinointi sekä kehittäminen ja palokuntanuorten koulutusjärjestelmän ylläpito sekä kehittäminen. Lista on varsin pitkä ja se on toivottavasti tavoittanut uuden palokuntatoimikunnan. Tässä uudistuksessa on tärkeää huolehtia jatkuvien toimintojen ylläpitämisestä. Kriittistä kehittämisnäkökulmaa tarvitaan, mutta mitään hyväksi havaittua ei saa hukata vain muutoksen takia.
Maailma kehittyy ja palokuntatoimintojen sekä erityisesti meidän toimijoiden tulee se hyväksyä. Muutos ei ole aina helppoa eikä omien näkemysten mukaista. Silti tulee katsoa rohkeasti eteenpäin, koska paikalleen valittamaan jääden ei asiat ainakaan muutu paremmaksi. En ole ennustaja, eikä minulla ole kristallipalloa, jolla voisin katsoa tulevaisuuteen. Siksi en pysty sanomaan varmasti, millainen nyt tehdystä toimikuntamallista tulee. Kuitenkin se on mielestäni tällä hetkellä paras vaihtoehto niihin edellytyksiin, joita lähdettiin hakemaan. Annetaan työlle mahdollisuus, uuden käynnistämisessä menee aina aikansa. Muutaman vuoden päästä olemme viisaampia.
Olen itse kiertänyt pitkään valtakunnallisella tasolla nuorisotyön tapahtumissa, lähes parikymmentä vuotta. Nämä tapaamiset ovat olleet monesti yksiä vuoden parhaita kokoontumisia ja tuottaneet hienoja ideoita kehitykseen. Miten jatkossa liittojen toimijat tapaavat toisiaan ja pääsevät vaihtamaan ajatuksiaan sekä kehittämään toimintaa? Jatkuuko pelastusliittojen edustajafoorumit, miten opintopäivien käy? Edellä mainitut ovat sellaisia tapahtumia, jotka ovat viime vuosina eläneet ja hakeneet toteutusmuotoaan. Minulle on tullut sellainen käsitys, myös tulleiden viestien perusteella, että aktiivista keskustelua tarvitaan. Pidetään huoli, että keskustelu mahdollistetaan. Mikä tai minkälaiset ovat sitten toimivia rakenteita nyt ja tulevaisuudessa, se meidän pitää itse miettiä ja huolehtia esimerkiksi SPEK ylläpitämään niitä.
Tärkeimpänä, pidetään me kaikki huolta siitä että voimme olla kaikki ylpeitä palokuntanuorisotyöstä ja tuotamme edelleen tavoitteiden mukaisesti auttamishaluisia, osaavia ja taitavia yhteiskunnan jäseniä. Yhdessä luomme maailman parhaan suomalaisen palokuntanuorisotyön meille jokaiselle, hyvä ME!
Teksti:
Toni Alatalo
Valtakunnallisen nuorisotyötoimikunnan puheenjohtaja 2015–2020