Uutiset

Uutiset

Ruutukaappaus HAKAn Tilastot-osion palokuntatoiminnan arvo -välilehdestä.

Julkaistu 03.02.2025

Uudella työkalulla palokunnat voivat osoittaa toimintansa arvon

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on luonut SROI-työkalun, jonka avulla palokunnat voivat mitata ja osoittaa oman toimintansa arvon. Työkalua voi hyödyntää monipuolisesti omassa toiminnassa ja alueellisesti pelastuslaitosten kanssa keskustellessa. Palokuntia kannustetaan ottamaan työkalu käyttöön. 

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on tuottanut Palokuntien alueellinen vaikuttavuustyökalu -hankkeen myötä SROI-tutkimuksessa käytettyjen laskelmien pohjalta työkalun, jonka avulla palokunnat voivat osoittaa oman toimintansa arvon. Työkalu löytyy HAKAsta Tilastot-osiosta. Työkalun tarjoamaa tilastoraporttia pääsevät tarkastelemaan HAKAan kirjattu palokunnan pääkäyttäjä sekä koko palokunnan osastokäyttäjä. 

– Arviot perustuvat palokuntien HAKA-tilastoihin tekemiin kirjauksiin. Kun hallinnointikanta HAKAan tehdyt kirjaukset ovat ajan tasalla, myös arvioiden luotettavuus paranee, sanoo palokuntajohtaja Petri Jaatinen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä. 

SPEK on tuottanut työkalun, Sosped Keskuksen laatimien laskelmien mukaisesti. Hankkeen on rahoittanut Palosuojelurahasto. 

Työkalu hyödyttää palokuntaa 

Työkalun antamia tietoja voi hyödyntää omassa palokunnassa, palokunnan viestinnässä ja rekrytoinnissa sekä pelastuslaitoksen kanssa keskustellessa ja neuvotellessa. Aluksi arviot kannattaa käydä läpi yhdessä eri osastojen kanssa ja varmistaa, että ne pitävät paikkansa. Palokunnille on tuotettu viestintäaineisto tukemaan työkalun hyödyntämistä (aineisto löytyy sivun alaosasta).

– Toivomme, että palokunnat lähtevät rohkeasti testaamaan työkalun käyttöä ja antavat myös palautetta, kannustaa Jaatinen. 

On hyvä muistaa, että palokunnan SROI-työkalun antama yhteiskunnallinen arvo on syntynyt yhteistyössä pelastuslaitoksen ja toisten palokuntien kanssa. Yhteensä yhteiskunta hyötyy kaikkien sopimuspalokuntien toiminnasta noin 1,25 miljardia euroa vuodessa. 

– SROI-luvut ovat niin sanottuja negatiivisia lukuja eli mitä enemmän onnettomuuksia, sitä suuremmat luvut palokunta työkalun avulla saa. Toki paras tilanne olisi, että turvallisuusviestinnällä huolimattomuudesta tai tietämättömyydestä johtuvia onnettomuuksia ei olisi lainkaan, Jaatinen toteaa. 

SROI-työkalusta löytyy myös positiivisia lukuja, kuten palokuntanuorisotoiminnan tuomat hyödyt nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. 

Palokuntatoiminnan SROI-arviointi 

Työkalu pohjautuu SPEKin ja Sosped Keskuksen vuoden 2024 alussa julkaistuun SROI-tutkimukseen, jossa arvioitiin suomalaisten palokuntien yhteiskunnallista hyötyä. SROI-menetelmällä tarkoitetaan taloudellisten, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten kustannusten ja hyötyjen vertailua. 

Tutkimuksen aineistoina käytettiin PRONTO- ja HAKA-tilastoja, tutkimuskirjallisuutta sekä osallistettiin kyselyiden ja haastatteluiden kautta yli 500 palokuntalaista ja pelastusalan ammattilaista. 

Lisätietoja työkalun käytöstä ja laskelmista antaa: 

Petri Jaatinen
petri.jaatinen@spek.fi
0400 535 441 

Uusimmat