Uutiset

Uutiset

Kuvassa Vuoden palokuntanuori 2023 valittu Samu Soikkeli poseeraa paloauton edessä kunniakirjan ja palkinnon

Julkaistu 05.09.2024

Ensimmäinen valtakunnallinen Vuoden palokuntanuori palkittiin

Ensimmäinen Vuoden palokuntanuori on Samu Soikkeli Lauritsalan VPK:sta. Vuoden palokuntanuori -tunnustuksella halutaan korostaa palokuntanuorten merkitystä vapaaehtoisten palokuntien toiminnassa ja jatkuvuuden turvaamisessa. Tunnustuksen antoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Sopimuspalokuntaviikolla.

Palokuntatoimintaa harrastava lappeenrantalainen Samu on ollut palokuntanuorissa mukana kuusi vuotta. Hän on aktiivinen palokuntanuori, jolta on jäänyt harrastusvuosien aikana väliin vain parit harjoitukset. 

Valintaperusteissa nostettiin esiin Samun tunnollinen ja täsmällinen asenne, hänen nopeasti karttunut osaamisensa sekä auttamishalunsa. Viime aikoina Samu on laajentanut osaamistaan erilaisiin teknisiin laitteisiin, kuten moottoreihin, joiden käytössä hän neuvoo mielellään muita. 

– Samun kehitystä on ollut ilo seurata koko hänen palokuntamatkansa ajan. Toivottavasti 

intoa ja halua riittää jatkossakin, kertoo esityksen jättänyt nuorisotyöohjaaja Marko Pousi Kaakkois-Suomen pelastusalanliitosta. 

Uuden oppiminen motivoi 

Samu on valittu myös oman alueensa eli Kaakkois-Suomen Vuoden Palokuntanuoreksi 2023. Vaikka tunnustusta palokuntatoiminnasta on tullut jo aiemmin, tuli valinta valtakunnalliseksi Vuoden palokuntanuoreksi yllätyksenä. 

– Tuntuu hienolta ja samaan aikaan omituiselta saada tällainen tunnustus. Tämä tuli kyllä yllätyksenä, Samu toteaa häkeltyneenä. 

Palokuntatoiminta on Samulle merkityksellistä ja häntä motivoi uuden oppiminen. Nykyään Samu toimii kouluttajaharjoittelijana ja on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa palokuntanuorten harjoituksia. 

– Kouluttajaharjoittelijana on ollut kiva olla. Tulevaisuudessa minua kiinnostaakin nuorten kouluttaminen, vaikka onhan se sammuttaminenkin toki kivaa, Samu pohtii. 

Vuoden Palokuntanuori -tunnustus nostaa esiin nuorten merkitystä palokuntatoiminnassa 

Palokuntanuorisotoiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa. Valtakunnallisella Vuoden Palokuntanuori -tunnustuksella halutaan korostaa nuorten merkitystä vapaaehtoisten palokuntien toiminnassa. Nuorisotoiminnasta siirrytään usein palokunnan muihin tehtäviin, kuten kouluttajaksi tai hälytystoimintaan.  

– Nuorisotoiminta takaa osaltaan palokuntien elinvoimaisuuden. Lisäksi se tarjoaa turvallisen yhteisön harrastaa ja ehkäisee nuorten syrjäytymistä, mikä käy ilmi keväällä julkaistusta SROI-arvioinnista, sanoo kehittämispäällikkö Niko Ara SPEKistä. 

Vuoden palokuntanuori -tunnustus 

Vuoden Palokuntanuori on tunnustuksenosoitus esimerkillisestä toiminnasta palokuntanuorisotoiminnassa. Tunnustus jaetaan edellisen vuoden ansioista. Valinnan teki SPEKin Harrastustyöryhmä Pelastusliittojen esitysten pohjalta.  

Valtakunnallinen Vuoden Palokuntanuori valittiin nyt ensimmäistä kertaa. Vuoden Palokuntanuori 2023 julkistettiin SPEKin Sopimuspalokuntaviikon webinaarissa 4.9.2024. 

Lisätietoja: 
Niko Ara 
kehittämispäällikkö, SPEK 
niko.ara@spek.fi 
puh. 040 482 0806 

Palokuntatoiminnan taloudellisten, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten hyötyjen SROI-arviointi: https://www.spek.fi/wp-content/uploads/2024/01/SPEK-tutkii-32.pdf 

Uusimmat