Uutiset

Uutiset

Julkaistu 22.06.2020

Etätoiminnasta iloa, hyötyä ja yhteisöllisyyttä palokuntalaisten korona-arkeen

Sopimuspalokuntien toiminta pysähtyi lähes kokonaan, kun hallituksen kokoontumisrajoitukset ja suositukset astuivat voimaan maaliskuussa. Harjoitukset, koulutukset ja tapaamiset peruttiin koko keväältä. Vaikka rajoituksia jo puretaan, palataan vielä hetkeksi kevään ja alkukesän etätoiminnan pariin.

Poikkeusolojen aikana palokunnissa syntyi valtava tarve vaihtoehtoiselle toiminnalle. Etätyövälineitä otettiin vauhdilla käyttöön ja keksittiin nopeasti innovatiivisia tapoja pitää yllä osaamista sekä palokunnan yhteishenkeä. Poikkeusolojen aikana hyväksi havaittuja toimintatapoja voidaan hyödyntää myös jatkossa osana normaalia toimintaa. 

Nuorten etätreenit

Monissa palokunnissa nuorten harjoituksia jatkettiin etänä hyvinkin nopeasti eri alustoja käyttäen. Osalla kesti hieman kauemmin etäharjoitusten aloittaminen ja useissa palokunnissa nuorisotoiminta oli kokonaan tauolla poikkeusolojen ajan.

UPL:n Sari Tuuri-Salonen ja Camilla Elgland

Osa nuoriso-osastoista jakoi etäharjoituksia varten tehtyjä materiaaleja myös muiden käyttöön nettisivuillaan ja Facebookin Palokuntaverkosto-ryhmässä. Myös Uudenmaan Pelastusliitto otti aktiivisen roolin ja perusti työryhmän suunnittelemaan ja toteuttamaan etäharjoituksia ja mielekästä tekemistä nuorille. Työryhmässä toimivat Sari Tuuri-Salosen lisäksi liiton nuorisotyötoimikunnan koulutusohjaaja Kristian Hassel sekä projektityöntekijä Camilla Elgland. Materiaalia tehtiin sillä ajatuksella, että kaiken tuottamiseen ei tarvita hienoja välineitä ja myös huumoria saa olla mukana. ”Parasta on ollut kuulla, että materiaaleja on otettu käyttöön ja niistä on saatu ideoita omien juttujen tekemiseen omalle nuoriso-osastolle”, Tuuri-Salonen kertoo.

Muutamia kokemuksia nuorten etätreeneistä:

”Kauklahdessa myös karanteenin alusta lähtien ollut Teamsin kautta etätreenit joka tiistai. Tänään esim. letkunkäsittelyä ja aikaisemmin ollut mm. varautumista, kodin paloturvallisuutta, vaarallisia aineita, kodin ensiapua ja selvityksiä. Vaatii hiukan kekseliäisyyttä kouluttajalta, mutta hyvin on mennyt ja osallistujia ollut joka vko 12-17 nuorta.” kertoi Kauklahden VPK:n nuoriso-osaston varajohtaja Florian Krüger toukokuun alussa.

Rantakulman VPK:ssa tehtiin hienoja etäharjoituksia palokunnan nettisivuille kaikkien iloksi viikoittain. Anni Liimatainen kommentoi, että myös Kahoot on ollut nettisivun tehtävien lisäksi käytössä ja se tuntuu innostavan.

Kuva: Rantakulman VPK http://rvpk.org/wp/nos/5-5-2020-nuoriso-osaston-etaharjoitus-lisavesiselvitykset/

Padasjoen VPK:n junnuharkat etänä: ”Käyhän tämä näinkin, vaikka olisihan se hienompaa päästä käsin tekemään”.
(Kuva: Niko Ara)

Webinaarit ovat tulleet jäädäkseen

Eräänlaisina etäharjoituksina on pidetty myös palokuntalaisten webinaareja, joista ensimmäiset järjestettiin jo maaliskuun lopulla. Alkuun tutustuttiin Zoom- ja Teams-etätyövälineisiin, jotta mahdollisimman moni saisi tasavertaiset lähtökohdat osallistua etätoimintaan. Kevään ja alkukesän aikana pelastusalan liitot, pelastuslaitokset, SSPL, SPPL ja SPEK ovat järjestäneet lukuisia palokuntalaisille avoimia ja maksuttomia webinaareja. Osa webinaareista on ollut palokuntalaisten toinen toisilleen tarjoamia verkkoluentoja ja osa kokonaisia verkkokursseja. Webinaarien aiheet ovat olleet ajankohtaisia sekä kentän toivomia, kuten esimerkiksi vaihtoehtoiset sammutusmenetelmät, hälytysmuonitus, ensiapu sekä hallituksen työskentely.

Osallistujilta kerätyn palautteen perusteella webinaareja ja verkkokursseja toivotaan jatkossakin. Moni on pitänyt siitä, että osallistuminen on helppoa ilman tarvetta matkustaa. On voinut osallistua sellainenkin, joka ei ole vuosiin päässyt mihinkään pitkien välimatkojen ja perhetilanteen takia. Webinaarit otettiin ilolla vastaan siitäkin syystä, että ne tarjosivat mahdollisuuden päästä harrastuksen pariin poikkeusolojen aiheuttaman tauon jälkeen. Myös kokemusten vaihtamista eri alueiden välillä on osallistujien mukaan pidetty hyvänä asiana. Tilaisuuksia on pidetty myös yhteisöllisinä, koska on ollut mahdollista tavata muita palokuntalaisia livenä verkossa. Toisinaan keskustelu onkin ollut hyvin vilkasta osallistujien kesken.

Verkostoituminen ja yhteistyö

Poikkeusolojen aikana oli tärkeää, että toiminta pysyi aktiivisena ja palokuntalaisilla oli mielekästä tekemistä vaikeina aikoina. Yhteinen tavoite sai palokuntalaiset kokoontumaan Facebook-ryhmä Palokuntaverkostoon jakamaan tietoa ja harjoitusmateriaaleja sekä keskustelemaan. Ryhmästä on löytynyt myös nopeasti vastaukset, jos on ollut jotain kysyttävää.

Myös palokuntatoiminnan maaliskuussa julkaistu uusi verkkosivusto palokuntaan.fi valjastettiin nopeasti tukemaan korona-ajan tarpeita. Sivustolle kerättiin etäharjoitusmateriaalien lisäksi ohjeita ja linkkejä mm. etätyöskentelyn ja poikkeusolojen aikaisen yhdistystoiminnan tueksi. Sekä Palokuntaverkosto Facebook-ryhmässä että palokuntaan-sivustolla jaetaan edelleen aktiivisesti tietoa ajankohtaisista aiheista sekä mm. tulevista webinaareista.

Toivottavasti tapaamme toisiamme jo pian kasvotustenkin mutta varmasti yhteydenpitoa, webinaareja ja mahdollisesti jopa etäharjoituksia jatketaan verkossa jatkossakin ainakin täydentämässä muuta toimintaa.

Lue myös aiemmin julkaistu: Hälytysosaston toiminta poikkeusolojen aikana

Uusimmat