Uutiset

Uutiset

Kuvassa palokuntanuoria poseeraamassa kameralla

Julkaistu 29.07.2024

Kesäleirit ovat kesän kohokohta

Palokuntanuorille järjestettiin heinäkuussa yhdeksän leiriä eri puolilla Suomea. Tänäkin vuonna leireillä panostettiin nuorten henkiseen hyvinvointiin turva-aikuisten avulla. SPEK vieraili usealla kesäleirillä tutustumassa leiritoimintaan.

Palokuntanuoret kokoontuivat tänäkin kesänä yhteen kouluttautumaan palokuntanuorten kesäleireillä eri puolilla Suomea. Heinäkuun ensimmäisten viikkojen aikana lapset ja nuoret pääsivät suorittamaan kursseja, joilla opeteltiin esimerkiksi ensiapua, savusukeltamista, jokaisenoikeuksia ja varautumista.

Leirit ovat tärkeä osa palokuntaharrastusta ja monelle nuorelle vuoden kohokohta. Kouluttautumisen ohella leireillä vietetään myös vapaa-aikaa erilaisten aktiviteettien parissa, kuten leiridiskossa, pelaten ja uiden. Yhdessäolo sekä uusien ja vanhojen kavereiden kohtaaminen ovat tärkeä osa leirikokemusta.

Kaikilla kesän leireillä järjestettiin myös vierailupäiviä, jolloin vanhemmat, sukulaiset, tuttavat ja kaikki palokuntanuorisotoiminnasta kiinnostuneet saivat mahdollisuuden kurkistaa palokuntanuorten leirielämään. Vierailupäivinä leireillä järjestettiin myös erikoisohjelmaa, kuten kurssiesittelyjä, joissa esiteltiin palokuntanuorten osaamista.

Turva-aikuiset tukivat leireillä nuorten henkistä hyvinvointia

Kesän leireille oli SPEKin ohjeistuksen mukaan nimetty turva-aikuisia. Turvahenkilötoimintaa hyödynnettiin jo palokuntanuorten valtakunnallisella leirillä vuonna 2022, jossa kokemukset turva-aikuisista olivat erittäin positiivisia. Turva-aikuiset toimivat nuorten tukena ja auttavat esimerkiksi kiusaamistilanteiden selvittämisessä.

– Meillä oli Itä-Suomen palokuntanuorten leirillä turvallisemman tilan periaatteet ja turva-aikuiset mukana ensimmäistä kertaa viime kesänä. Turva-aikuisten läsnäolo oli on nuorille todella tärkeää. He auttavat esimerkiksi koti-ikävätuntemusten yli, ja ovat nuorten henkinen tuki leiriviikon aikana, kertoo koordinaattori Heli Kari-Horelli SPEKin Mikkelin toimipisteeltä.

– Viime vuoden kokemusten jälkeen turva-aikuisten rekrytointi oli tänä kesänä itsestäänselvyys, Heli lisää.

Tärkeitä keskusteluja ja tulevaisuuspohdintaa SPEKin leirivierailuilla

SPEKistä vierailtiin tänä kesänä usealla leirillä. Itä-Suomen palokuntanuorten leirillä järjestettiin lisäksi kuvaukset, joiden satoa tullaan näkemään SPEKin palokuntapalveluiden viestinnässä, niin nettisivuilla, somessa kuin painomateriaaleissakin.

– Leiriolosuhteet olivat loistavat kaikilla vierailluilla leireillä. Ja vaikka sääolosuhteet olivat hieman vaihtelevia, niin kaikilla leireillä välittyi hyvä tunnelma, summaa järjestöohjaaja Outi Kamunen SPEKin palokuntapalveluista.

Leirivierailuja tehtiin laajasti jo viime kesänä ja vierailuperinnettä aiotaan jatkaa myös tulevaisuudessa.

– Vierailuilla pääsemme tutustumaan alueiden toimijoihin ja keskustelemaan leireistä ja laajemmin palokuntanuorisotoiminnasta. Lisäksi kasvot tulevat tutuiksi, Outi summaa.

Leirivierailujen aikana esiin nousi toive valtakunnallisesta leirikyselystä. Yhteinen kysely mahdollistaisi kattavan tiedonkeruun valtakunnallisesti, mikä auttaisi kehittämään tulevien vuosien leirejä yleisemmin niin SPEKissä kuin kentälläkin. Tälle vuodelle yhteistä kyselyä ei vielä ehditty toteuttamaan.

Länsi-Suomen palokuntanuorten leiri 2024 – ensimmäisessä kuvassa leirinjohtaja Mikko Rauhanen, koulutupäällikkö Heli Järvelä ja LsPelin järjestöohjaaja Nina Aronen.
Kaakkois-Suomen palokuntanuorten leirillä esiteltiin kursseilla opittuja taitoja. Oikealla kuvassa Alpo Tapanainen ja vasemmalla leiripäällikkönä toiminut Elias Ripatti.
FSBR:n leirillä SPEKin vierailijoille Outi Kamuselle ja Niko Aralle leirialuetta esitteli FSBR:n järjestöpäällikkö Roger Roos (vas.)
FSBR:n palokuntanuorten leiri 2024.
Hämeen palokuntanuorten leiri 2024.
Itä-Suomen palokuntanuorten leiri 2024 – ensimmäisessä kuvassa leiripäällikkö Niko Mikkonen (vas.) ja Etelä-Savon Pelastusalan liiton toiminnanjohtaja Heli Kari-Horelli.
Itä-Suomen palokuntanuorten leiri 2024.
Itä-Suomen palokuntanuorten leiri 2024.

Uusimmat