Uutiset

Uutiset

Kuvassa palokuntanuoret ja kouluttaja paloauton vierellä Kummipalokunta-logo

Julkaistu 11.10.2024

Kummitoiminnasta tukea nuorisotoiminnan käynnistämiseen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntapalvelut on aloittanut syksyn aikana kummipalokuntatoiminnan. Kummipalokunniksi haetaan palokuntia, joiden nuorisotoiminnan käynnistämistä Palokuntapalvelut voisi tukea. Ensimmäinen kummipalokunta on Korkeakosken VPK, jossa nuorten harjoitukset käynnistyvät tammikuussa.

– Kummitoimintaan voi hakea mukaan matalalla kynnyksellä. Mikäli jossain päin Suomea kaivataan apua ja tukea nuorisotoiminnan aloittamiseen tai uudelleenkäynnistämiseen, niin autamme mielellämme, järjestöohjaaja Outi Kamunen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Palokuntapalveluista sanoo.

SPEKin Palokuntapalvelut tukee palokuntien nuorisotoiminnan aloittamista tai uudelleenkäynnistämistä materiaalipaketilla, joka sisältää nuorisotoimintaa ja rekrytointia tukevia materiaaleja. Lisäksi kummipalokunnille tarjotaan vinkkejä esimerkiksi rekrytointiin ja rahallisten avustusten hakemiseen liittyvissä kysymyksissä ja haasteissa.

– Palokuntien nuorisotyön tukeminen on yhteiskunnallinen kysymys. Palokuntaharrastus antaa turvallisuustaitoja, vahvistaa auttamishalua, luo ystäviä, ehkäisee syrjäytymistä ja kasvattaa uusia pelastajia, Outi pohtii.

Palokuntanuorisotoiminta käynnistymässä uudelleen Korkeakosken VPK:ssa

Juupajoella sijaitseva Korkeakosken VPK sai viime vuonna ajatuksen nuorisotoiminnan uudelleenkäynnistämisestä neljän vuoden tauon jälkeen.

– Nuoriso-osastomme hiipui vuonna 2020 kouluttajapulan takia, toteaa Korkeakosken VPK:n nuoriso-osaston johtaja Antti Virtanen.

Korkeakosken VPK:n tulevan nuoriso-osaston kouluttajat: Hanski (vas.), Antti, Janne, Miika, Simo ja Tommi

– Meillä on tällä hetkellä parikymmentä henkeä hälytystoiminnassa ja seitsemän naistoiminnassa. Hälytysosastomme toimii viiden minuutin lähtövalmiudessa ja suorittaa pelastus- ja ensivastetehtäviä keskimäärin noin sata vuodessa. Muonitushälytyksiä meillä on yli 10 vuosittain, Antti kertoo.

Aktiivinen palokunta kaipaa nyt nuoria mukaan toimintaan, sillä palokuntaan halutaan jatkuvuutta.

– Tahdomme myös tarjota paikallisille nuorille yhteisöllisen, hyödyllisen ja merkityksellisen harrastuksen, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Alkusysäys kummipalokuntatoimintaan SPEKin kurssilla

Korkeakosken VPK:ssa on saatu kouluttajaporukka kasaan ja käytännön asioiden suunnittelu käyntiin. Nuorisotoiminta käynnistetään tammikuussa seitsemän aktiivisen hälytysosastolaisen voimin.

– Nuoriso-osaston perustamiskokous on jo pidetty ja suurin osa kouluttajistamme on käynyt SPEKin Nuorten kanssa toimiminen -kurssin, Antti kertoo.

Ajatus SPEKin tarjoamasta kummipalokuntatoiminnasta sai alkunsa kyseisellä kurssilla, kun Outi keskusteli Korkeakosken palokuntalaisten kanssa nuorisotoiminnan käynnistämisestä tauon jälkeen.

– Olin jo pidempään pohtinut, että olisi kiva päästä seuraamaan ja tukemaan nuoriso-osaston syntyä. Kun selvisi, että Korkeakoskella ollaan starttaamassa nuorisotoimintaa uudelleen, niin siitä se ajatus kummitoiminnasta sitten lähti, Outi toteaa ja lisää, että kummitoiminnan on tarkoitus rohkaista palokuntia eri puolilla Suomea aktivoimaan nuorisotoimintaansa.

Korkeakoskella puitteet kunnossa

– Meillä on hyvät puitteet kaikenlaiseen palokuntatoimintaan, sillä nykyinen paloasema on rakennettu vuonna 2004 ja laajennus valmistui viisi vuotta sitten, Antti sanoo.

Korkeakosken paloasemalta löytyy sammutusyksikkö, säiliöyksikkö, kaksi miehistönkuljetusajoneuvoa sekä mönkijä ja vene. Lisäksi asemalla on keskitetty vesihuolto- ja liikenteenohjauskärryt.

– Yritämme vielä saada jostain rahallista avustusta nuorten varusteiden päivittämiseen.

Korkeakosken VPK:ssa nuorisotoimintaa aletaan pian mainostaa somessa, paikallislehdissä, kouluilla ja kunnan joulunavaustapahtumassa.

– Toivottavasti saamme innostettua paikalliset nuoret mukaan toimintaan!

SPEKin palokuntapalvelut seuraa Korkeakosken VPK:n nuorisotoiminnan käynnistymistä tämän ja ensi vuoden puolella.

Pohditaanko palokunnassanne nuorisotoiminnan aloittamista tai uudelleenkäynnistämistä? Hae mukaan kummitoimintaan!

Lisätiedot

Outi Kamunen
järjestöohjaaja
040 355 4477
outi.kamunen@spek.fi

Uusimmat