Julkaistu 31.08.2021
Palokuntalaistarina: Kalajoen maastopalo osoitti palokuntatoiminnan yhteisöllisyyden
Emma Kautto toimii Äänekosken VPK:n hälytysosastossa savusukeltajana. Hälytysosastovuosiin mahtuu monenlaisia hälytystehtäviä, mutta loppukesän Kalajoen maastopalon sammutustöihin osallistuminen oli Emmalle, kuten monelle muullekin palokuntalaiselle, mieleenpainuva ja ainutlaatuinen kokemus.
Emma Kauton ensikosketus palokuntatoimintaan oli 3-vuotiaana, kun isäpuoli otti Emman mukaan paloasemalle, missä hän oli itse toiminut vapaaehtoisena nuoresta pojasta lähtien. Varsinaisen palokuntaharrastuksen Emma aloitti 9-vuotiaana samaisen palokunnan nuoriso-osastossa, josta hän siirtyi 16-vuotiaana kouluttajaksi ja täysi-ikäistyttyään hälytysosastoon.
– Jo nuoriso-osastossa harrastaessani haaveilin pääsystä hälytysosastoon, Emma kertoo ja lisää, että toinen suuri tavoite oli saada savusukelluskelpoisuus.
Hälytysosastossa voi toimia ilman savusukelluskelpoisuuttakin, mutta Emma halusi mukaan vaativampiin hälytystehtäviin ja 2018 tuo haave toteutui, kun hän suoritti vaaditun savusukelluskurssin.
Enemmän kuin harrastus
Emma on yksi 38 000 palokuntatoiminnan vapaaehtoisesta, jotka ovat mukana monipuolisissa pelastusalan tehtävissä. Palokuntalaiset osallistuvat pelastus- ja sammutustehtävien lisäksi esimerkiksi muonitukseen ja muihin tukitehtäviin sekä järjestävät lasten ja nuorten palokuntaharrastustoimintaa.
Myös Emma kouluttaa palokuntansa nuoriso-osastossa harrastavia lapsia ja nuoria hälytysosaston harjoitusten ja hälytystehtäviin osallistumisen ohella. Lisäksi hän tekee ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä neuvomalla, ohjaamalla ja kouluttamalla lähialueensa asukkaita ja yhteisöjä esimerkiksi alkusammutuskoulutuksissa.
– Vaikka kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva harrastus, niin koen, että tämä on tärkeää työtä, elämäntapa, jossa saan auttaa ihmisiä ja samalla kehittää itseäni. Fyysisen kunnon kohenemisen lisäksi tässä oppii jatkuvasti uutta, Emma sanoo iloisena.
Yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä
– Tehtäville lähtö tuntuu aina merkittävältä, mutta kyllä tämän kesän Kalajoen maastopaloon osallistuminen oli ainutlaatuinen kokemus, jonka muistan varmasti loppuikäni. Ei tuollaista joka päivä tule eteen, Emma muistelee kuukauden takaista hälytystehtävää.
Emman edustama Äänekosken VPK oli yksi Kalajoen maastopalon sammutustehtäviin osallistuneista sopimuspalokunnista. Kalajoen maastopalo ei ollut ensimmäinen suuri maastopalo Suomessa, mutta se tulee jäämään historiaan, sillä se kokosi ensimmäistä kertaa pelastuslaitoksia ja sopimuspalokuntia ympäri Suomen näin laajassa mittakaavassa yhteisen tehtävän äärelle.
Suurpalo osoitti Emman mukaan sen, kuinka matalalla kynnyksellä palokunnat ovat valmiita auttamaan ja miten pyyteettömästi kaikki palokunnat toimivat tarvittaessa yhteisen päämäärän eteen, jakaen ajatuksen siitä, että tehtävä viedään yhdessä loppuun.
– Tuollaisessa suurtehtävässä kukaan ei voi yksin olla sankari, mutta yhdessä me voimme olla sankareita. Jokainen tehtävään osallistunut teki oman osansa, Emma summaa kokemusta.
– Palokuntatoiminnassa parasta on juuri Kalajoellakin näkynyt yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen, Emma lisää.
Monia mahdollisuuksia auttaa
Emma on omien sanojensa mukaan ollut palokuntalainen aina, joten hän ei osaa nähdä tulevaisuutta, jossa ei olisi palokuntatoiminnassa mukana tavalla tai toisella.
– Jos en jatkaisi, niin puolet minusta puuttuisi. Tämä on niin iso osa elämää!
Vaikka palokuntatoiminta vie helposti mennessään, niin Emma muistuttaa, että se myös antaa paljon. Palokuntaharrastusta Emma suositteleekin kaikille, joita toiminta jollain tasolla kiinnostaa.
– Palokuntalaisena pääsee konkreettisesti auttamaan ihmisiä – jos nyt ei sammuttamaan paloja hälytysosastossa, niin auttamaan muissa tehtävissä, kuten nuoriso-osaston kouluttajana, tukiosastoissa tai kouluttamalla alueen asukkaita ja yhteisöjä, Emma listaa toimintamahdollisuuksia.
– Lisäksi, kuten jo aiemmin sanoin, yhteisöllisyys on merkittävä osa palokuntalaisuutta. Jos siis haluat hyviä tyyppejä elämääsi, niin palokunnasta niitä löytyy, Emma lisää hymyillen.