Uutiset

Uutiset

Leirinjohtaja Mikko Rauhanen, Häly-kissa ja projektipäällikkö Sari Lehtonen

Julkaistu 14.10.2024

Palokuntanuorten suurleirin järjestelyt täydessä vauhdissa

Palokuntanuorten suurleiri HÄLY 2026 järjestetään 11.–17.7.2026 Turun Artukaisissa. Leirijärjestelyt ovat jo käynnissä. Odotettavissa on vahvalla ammattitaidolla toteutettu leiri, jossa samaan aikaan uudistetaan rohkeasti ja hyödynnetään aiemmilla leireillä hyväksi havaittuja toimintatapoja.

Vuoden 2026 suurleiri HÄLY 2026 järjestetään Turussa. Suurleiri on saanut nimensä Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton turvallisuusviestintähahmo Häly-kissalta.

– Häly-kissa komeilee oikeutetusti myös leirimme logossa, joka julkaistiin samaan aikaan leirin nimen ja leiripaikkatiedon kanssa syyskuun alussa, leirinjohtaja Mikko Rauhanen kertoo.

Leirijärjestelyt ovat jo täydessä vauhdissa, vaikka itse leiriin on vielä lähes kaksi vuotta aikaa. Suurleirin ohjausryhmä perustettiin alkuvuodesta ja leirijärjestelyt aloitettiin keväällä mahdollisten leiripaikkojen kartoittamisella ja yhteistyökumppaneiden etsinnällä.

Suurleirin järjestäminen on tiimipeliä

Leirin projektipäällikkönä aloitti elokuun alussa Sari Lehtonen. Sari tietää mistä palokuntanuorten leireissä on kyse, sillä hän on toiminut eri rooleissa jo 18 leirillä. Hän on työskennellyt niin koulutuksen, ohjelman kuin viestinnänkin parissa. Viime suurleirillä Sari toimi koulutuksen varapäällikkönä.

Sari ja hänen työparinaan toimiva leirinjohtaja Mikko Rauhanen muodostavat osaavan tiimin, jonka tietotaito valjastetaan nyt suurleirin tuotantoon. Myös Mikolla on vankka kokemus leirien järjestämisestä. Hän on osallistunut 30 palokuntanuorten leirille monissa eri rooleissa. Vuonna 2014 Länsi-Suomessa järjestetyllä suurleirillä Mikko toimi koulutuspäällikkönä ja viime kesänä alueleirin leirinjohtajana jo viidettä kertaa.

– Minulta tulee se mitä pitää tehdä ja Sari katsoo, että kaikki tulee hoidettua ja tehtyä ajallaan, Mikko kertoo roolijaosta vuoden 2026 suurleirin suhteen.

– Kun palapeli alkaa olla suurempi, Sari on se, joka pyörittää sitä niin, että mitään ei unohdu.

Osallistujamäärä nousuun laskusuhdanteen jälkeen

HÄLY 2026 -suurleirin järjestämiseen on saatu avustus Palosuojelurahastolta. Yhteistyökumppaneiden haku on kuitenkin käynnissä, sillä leirijärjestäjät haluavat varmistaa, että mahdollisimman monella nuorella on mahdollisuus osallistua suurleirille.

– Meidän tulee saada leirimaksut tarpeeksi alas, jotta nuorten osallistuminen ei jää siitä kiinni, Mikko toteaa.

Suurleirien osallistujamäärät ovat tippuneet 2000-luvulla ja tämä kierre tahdotaan Länsi-Suomessa nyt katkaista.

– Tahtotilamme on, että saataisiin nostettua nuorten määrää 2026 leirillä ja käyrä nousuun laskusuhdanteen jälkeen, Mikko sanoo.

Oppia otetaan aiemmista leireistä

Leirijärjestelyt jatkuvat syksyn aikana. Suurleirin verkkosivut avautuivat lokakuun alussa ja ensimmäiset rekrytoinnit leirityöryhmään ovat käynnissä. Ensimmäisenä haussa ovat päällikkötason henkilöt sekä nuoret asiantuntijat.

– Nuoret asiantuntijat ovat mukana leirin suunnittelussa ja toteutuksessa alusta alkaen, kuten Eldiksellä pari vuotta sitten, Sari kertoo.

Leirityöryhmän kokoonpanoa on muokattu edellisistä suurleireistä. Rekrytoitavia rooleja on muutoksen myötä aiempia vuosia enemmän.

– Olemme uudistaneet vastuualueita. Aiemmin suurista vastuualueista on tehty nyt pienempiä palasia. Näin yksittäisen ihmisen vastuu ei kasva liian suureksi, Sari sanoo.

Esimerkkinä Sari mainitsee koulutuksen toimialan päällikön tehtävän, joka on aiemmilla suurleireillä ollut iso vastuualue. Päällikön tehtävää pilkotaan nyt pienempiin osiin.

– Tulossa on myös muutamia pienempiä uudistuksia. Olemme koonneet aiempien leirien hyviä käytänteitä ja tuomme niitä hieman viilattuna osaksi seuraavaa suurleiriä, Mikko lisää.

Innolla kohti vuotta 2026

Sari ja Mikko kertovat olevansa innoissaan suurleiriprojektista, jota he ovat päässeet toteuttamaan.

– Jokaisen leirin kohdalla ajattelen, että meillä on paras leiri ikinä. Ja nyt on todellakin tulossa taas paras leiri, Sari toteaa hymyillen.

– Minäkin odotan jo tulevaa leiriä. Innostun valtavasti jokaisesta leiristä, jota olen järjestämässä, Mikko komppaa.

Hae toimihenkilöksi

Suurleirin toimihenkilöhaku on käynnissä. Katso avoimet roolit ja hae mukaan tekemään parasta HÄLY 2026 -suurleiriä Turkuun.

Löydät tällä hetkellä haussa olevat roolit täältä!

Uusimmat