Uutiset

Uutiset

Sopimuspalokuntaviikon tapahtumakuva, jossa monta kuvaa palokuntalaisista

Julkaistu 11.09.2024

Sopimuspalokuntaviikko teki sopimuspalokuntatoimintaa tunnetuksi

Valtakunnallista Sopimuspalokuntaviikkoa vietettiin tänä vuonna syyskuun ensimmäisellä viikolla. Teemaviikkoon osallistuneet palokunnat, pelastuslaitokset ja pelastusliitot tekivät sopimuspalokuntatoimintaa näkyväksi paikallisissa tapahtumissa, avoimissa viikkoharjoituksissa ja sosiaalisen median kanavissa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön järjestämää Sopimuspalokuntaviikkoa vietettiin 31.8.–8.9.2024. Teemaviikkoon ilmoittautui mukaan lähes 100 palokuntaa sekä 25 pelastuslaitosta ja -liittoa.

Sopimuspalokuntaviikon tavoitteena on lisätä palokuntatoiminnan tunnettuutta ja kertoa palokuntatoiminnan monipuolisuudesta. Lisäksi teemaviikon aikana palokunnilla on mahdollisuus rekrytoida uusia jäseniä palokuntiin.

Sopimuspalokuntatoimintaa tunnetuksi

Teemaviikkoon mukaan ilmoittautuneet palokunnat, pelastuslaitokset ja pelastusliitot toivat viikon aikana aktiivisesti esiin palokuntatoimintaa sosiaalisen median kanavissaan. Yhteisten teemapostausten lisäksi palokunnat esittelivät laajasti omaa toimintaansa.

– Teemaviikon julkaisut näkyivät viikon aikana hienosti sosiaalisessa mediassa. Lisäksi viikko sai huomiota verkkolehdissä ja radiokanavilla, kiittelee SPEKin palokuntapalveluiden viestintäkoordinaattori Riikka Vihavainen.

Ohjelmaa koko viikoksi

Palokunnat järjestivät viikon aikana avoimia viikkoharjoituksia ja rekrytointitapahtumia. Tapahtumat jakautuivat tasaisesti pitkin teemaviikkoa, sillä tänä vuonna ei järjestetty yhteistä avointen ovien päivää viime vuoden tapaan.

SPEKin palokuntapalvelut järjesti palokuntatoiminnassa mukana oleville viikon aikana kymmenen webinaaria. Viikon aikana pidetyissä webinaareissa pohdittiin muun muassa mitä huoltovarmuus tarkoittaa sopimuspalokuntien ja pelastustoimen näkökulmasta, mikä on suojavarusteiden vaikutus altistumiseen palokuntatyössä ja miten järjestää laadukasta palokuntanuorisotoimintaa.

Sopimuspalokuntaviikolla jaettiin myös ensimmäistä kertaa valtakunnallinen Vuoden palokuntanuori -tunnustus. SPEKin jakamalla tunnustuksella halutaan korostaa palokuntanuorten merkitystä vapaaehtoisten palokuntien toiminnassa ja jatkuvuuden turvaamisessa. Ensimmäinen Vuoden palokuntanuori on Samu Soikkeli Lauritsalan VPK:sta.

Rekrytoinnin tueksi tuotetut materiaalit vapaasti käytettävissä

SPEKin palokuntapalvelut on tuottanut Sopimuspalokuntaviikkoa varten materiaalia palokuntien rekrytoinnin tueksi. Palokunnan rekrytointiprosessin muistilistaa, usein kysyttyjä kysymyksiä ja vinkkilistaa apuohjaajien rekrytointiin kannattaa hyödyntää myös viikon jälkeen. Rekrytointimateriaalit löytyvät materiaalipankista.

Sopimuspalokuntaviikolla julkaistiin lisäksi mainosvideo, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä mukaan palokuntatoimintaan. Video keräsi viikon aikana suuren määrän katseluita ja jakoja. Videota tullaan hyödyntämään myös jatkossa palokuntatoiminnan markkinoinnissa.

Video sopii hyvin sosiaalisen median kanaviin ja palokunnan tapahtumiin esitettäväksi. Video löytyy SPEKin Youtubesta ja Vimeosta.

Sopimuspalokuntaviikosta kerätään palautetta

Osallistujamäärä pysyi viime vuoden tasolla, mutta Sopimuspalokuntaviikolla olisi varaa kasvaa, sillä ilmoittautuneiden palokuntien määrä on vain murto-osa kaikista Suomen palokunnista.

Palautekysely on auki ja siihen voi vastata 30.9. mennessä. Tällä lomakkeella kerätään vastauksia palokunnilta, jotka eivät ilmoittautuneet tänä vuonna mukaan Sopimuspalokuntaviikkoon. Palautetta kerätään myös mukaan ilmoittautuneilta palokunnilta, pelastuslaitoksilta ja pelastusliitoilta omalla erillisellä kyselylomakkeella, joka on lähetetty yhteyshenkilöille.

Sopimuspalokuntaviikkoa tullaan kehittämään saadun palautteen perusteella.

Palautelomakkeen löydät täältä: https://link.webropol.com/s/Sopimuspalokuntaviikon-palautekysely-yleinen

Uusimmat