Uutiset

Uutiset

Kouluttaja ja joukko palokuntanuoria parijonoon järjestäytyneenä.

Julkaistu 24.04.2025

Palokuntanuorten koulutusjärjestelmän uudistamishanke hyvässä vauhdissa

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöllä on käynnissä palokuntanuorten koulutusjärjestelmän uudistamishanke. Uudistustyötä on tehty täydellä teholla syksystä lähtien ja tekemistä vielä riittää, jotta uudistettu koulutusjärjestelmä saadaan täysimääräisesti käyttöön vuoden 2026 valtakunnallisella palokuntanuorten leirillä HÄLY 2026:lla.

– Kevät on pyörähtänyt käyntiin ja sen myös tekemisessä tuntee. TAKU 1–4 ja TIKU-kurssien materiaaleja on päivitetty vanhentuneen tiedon osalta, ja ne ovat kesän leireillä käytettävissä, kertoo hankekoordinaattori Juuso Virta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Selkeitä ja johdonmukaisia kokonaisuuksia

Hankkeessa apuna toimii koulutustyöryhmä, joka on alkuvuoden aikana koonnut luonnoksen nuorten tulevasta koulutusjärjestelmän rakenteesta.  

– Aiheesta käytiin pitkiä keskusteluja, joissa pohdittiin millainen rakenne palvelisi oppimista, palokuntanuoria, kouluttajia, palokuntia ja pelastusliittoja parhaalla mahdollisella tavalla. Koulutusrakenteen suunnitteluun meni useampi tapaaminen ja valtava määrä itsenäistä ja pienryhmätyöskentelyä, Juuso summaa.

Alkuvuoden aikana työryhmä teemoitteli nykyisten AKU 1–2, TAKU 1–4 ja TIKU-kurssien sisällöt kuuden teeman mukaisiin ryhmiin:  

  • turvallisuustaidot 

  • kalusto 

  • selvitykset 

  • rakennettu ympäristö 

  • liikenne 

  • maasto  

– Lisäsimme myös palautteissa ja kyselyissä esiin nostettuja aiheita, joita nykyisissä kursseissa ei ollut huomioitu, Juuso kertoo.

Teemoittelun tavoitteena oli rakentaa selkeitä ja johdonmukaisia kokonaisuuksia, niin että jokaisessa kokonaisuudessa on nuorelle jotain uutta sekä mielekästä koettavaa ja opittavaa. Tällä varmistetaan mielekkyyden säilyminen, toiminnan nousujohteisuus ja kokonaisuuksien eheys.  

– Jotkin aiheet läpileikkaavat nuorten koko koulutuspolun ja näitä aiheita tuotiin jokaiseen kokonaisuuteen. Tällaisia ovat esimerkiksi ryhmäytyminen, ensiapu, kansalaistaidot, viestiliikenne, terveyskasvatus ja liikennekasvatus, Juuso listaa. 

Yksilölliset taitoerot huomioidaan nykyistä paremmin

Riittävä nuorten yksiköllisten taitoerojen huomiointi nähtiin tärkeänä rakennetta suunnitellessa. Tämän takia kokonaisuuksien ryhmittelyssä ja suunnitelluissa ikäjaoissa hahmoteltiin nivelvaiheisiin nuorelle mahdollisuus sijoittua ylös- ja alaspäin, taitotason ja kokemuksen niin vaatiessa.  

– Seuraavaksi alkaakin vapaaehtoisten kanssa varsinainen urakka, kun pääsemme miettimään rivi kerrallaan mitä opetetaan, millä tavoin ja mikä on osaamistavoite, Juuso toteaa.

Uudistustyön aikana on tarkoitus laatia selkeät, monipuoliset ja ajantasaiset sisällöt opetettavista aiheista, joita nuoret pääsevät palokuntanuorten valtakunnallisella HÄLY 2026 -leirillä opiskelemaan. Nuorten kouluttajille ja kurssinjohtajille uusia sisältöjä aletaan perehdyttämään vuoden 2025 lopulla.

Lue täältä lisätietoa palokuntanuorten koulutusuudistuksesta: https://www.palokuntaan.fi/uutiset/palokuntanuorten-koulutusjarjestelma-uudistuu

Uusimmat