
Julkaistu 10.04.2025
Vuoden 2024 palokuntanuoriso-osastot palkittiin
Jämijärven VPK palkittiin Vuoden 2024 palokuntanuoriso-osastona. Aktiivisuus niin omassa palokunnassa, alueellisesti kuin valtakunnallisestikin teki valitsijoihin vaikutuksen. Myös Tammisalon ja Rutolan VPK:t palkittiin palokuntanuorisotyöstään.
Vuoden palokuntanuoriso-osastoksi valittu Jämijärven VPK otti vastaan 7 000 euron palkintoshekin Palopäällystöpäivillä Tampereella keskiviikkona 9.4.2025. Palkitsemisen tarkoituksena on kannustaa palokuntien nuoriso-osastoja hyödyntämään jo olemassa olevia työkaluja oman toimintansa kehittämisessä nyt ja jatkossa.
Toiseksi tullut Tammisalon VPK sai 2 000 ja kolmanneksi tullut Rutolan VPK 1 000 euron avustuksen. Palkintorahat jaettiin Palosuojelun edistämissäätiön SPEKille myöntämästä 10 000 euron avustuksesta.
Valintakriteereissä painotettiin muun muassa alueellisia leirejä, kilpailuja, turvallista palokuntatoimintaa sekä Kipinä-työkalun ja Pikkukipinän hyödyntämistä palokuntanuorisotoiminnan kehittämisessä.
Jämijärven VPK:n aktiivinen ja turvallinen palokuntanuorisotoiminta palkittiin
– Jämijärven VPK:n valintaa Vuoden palokuntanuoriso-osastoksi 2024 tuki moni seikka, summaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapalveluiden harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara.
– Valinnan tehneet SPEKin Palokuntatoimikunta ja sen alainen harrastustyöryhmä arvostivat muun muassa koko palokunnan aktivoimista osaksi nuorisotoimintaa, Niko kertoo.
Jämijärvellä päävastuu nuorten kouluttamisesta on hälytysosastolaisilla. Lisäksi veteraanit ja nais- ja tukiosasto osallistuvat kouluttamiseen.
– Meidän nuoret ovat käyneet myös kouluttamassa itse suunnittelemiaan harjoituksia muille osastoille ja tästä on tykätty suuresti, kertoo Jämijärven VPK:n nuoriso-osaston johtaja Anu Koivumäki.
Lisäksi jämijärveläisiä kiiteltiin aktiivisesta yhteistyöstä alueen muiden palokuntien kanssa sekä osallistumisesta alueellisiin ja valtakunnallisiin tapahtumiin, kilpailuihin ja leireille. Kiitosta sai myös Kipinä-työkalun ja Pikkukipinän hyödyntäminen nuorisotoiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä.
– Olen tehnyt meille oman taulukon, jossa pystyn seuraamaan Kipinä-työkalun ja Pikkukipinän tuloksia ja vertaamaan eri vuosien tuloksia toisiinsa. Näin näen mitkä asiat ovat menneet parempaan ja missä olisi vielä parannettavaa, Anu kertoo.
Palokunnassa hyödynnetään myös SPEKin Turvallisesti palokunnassa -toimintamallia; palokunta on nimennyt turvahenkilöt ja luonut selkeät toimintatavat kiusaamisen ja epäasiallisen käytöksen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen. Palokunta on myös aktiivisesti hakenut rikostaustaotteet nuorten kanssa toimivilta.

– Hienoa saada valtakunnallista tunnustusta palokuntamme pitkäaikaisesta nuorisotyöstä. Tämä kannustaa meitä jatkamaan tulevaisuudessakin hyväksi havaittuja toimintatapoja hyödyntäen sekä innostaa toiminnan kehittämiseen olemassa olevilla työkaluilla, Anu pohtii.
– Palkintorahan käytöstä ei ole käyty vielä yhteistä keskustelua, mutta osa rahoista tullaan käyttämään nuorten itse toivomalla tavalla.
Uudet tukitoimet ja parantunut ilmapiiri siivittivät Tammisalon VPK:n toiselle sijalle
Tammisalossa onnistuttiin vuoden 2024 aikana kasvattamaan nuoriso-osastoa sekä parantamaan nuoriso-osaston ilmapiiriä ja tukitoimia. Uudet tukitoimet, kuten jaettujen koulutuskorttien tekeminen harjoituksista, ovat helpottaneet kouluttajien työskentelyä. Lisäksi nuorisotoiminnassa nimettiin turvahenkilö sekä panostettiin palautteen keräämiseen ja ilmapiirikyselyihin.
– Tunnustus on otettu palokunnan nuorisotoiminnassa lämmöllä vastaan. On mukava nähdä, että osaston kehittämiseksi tehdyt toimet ovat olleet myös SPEKin näkökulmasta toimivia, Tammisalon VPK:n nuoriso-osaston johtaja Pietari Lamminkari sanoo.
– Nuoriso-osaston kouluttajat ja ohjaajat ovat kaikki tehneet paljon töitä nuorisotoiminnan ja sen kehittämisen eteen ja tämän tunnustuksen kautta motivaatio varmasti vain kasvaa!
– Palkintona tullut raha pääsee heti käyttöön nuorten Turvasaapas-hankkeeseen, ja tietysti osa varataan myös nuorille mukavaan tekemiseen, Pietari kertoo.
Nuoriso-osaston toiminnan kehittäminen nosti Rutolan VPK:n kolmanneksi
Rutolan VPK:ssa nuorisotoimintaa on kasvatettu ja kehitetty tietoisesti jo vuosien ajan. Nuoriso-osaston käyttöön on otettu Kipinä-työkalu ja Pikkukipinä, joiden avulla toimintaa on kehitetty.
– Myös selkeät pelisäännöt ja osaston sisällä oleva hyvä me-henki on tarttunut jäseniin ja toiminnassamme on nyt hyvää ”pöhinää”, nuoriso-osaston johtaja Tiina Konsti kertoo.
– Tunnustuksen saaminen tuntuu mahtavalta. Tällä on suuri vaikutus koko palokunnan yhteisöllisyyteen. Olen ylpeä nuoristamme! Mottonani on ollut, että nuorissa on tulevaisuus ja ilman heitä ei ole palokunnassa jatkuvuutta.
– Palkintorahasta osa menee kilpailumatkojen kustannuksiin, leirimaksuihin ja täytyy nuorille jotain kivaa keksiä yhdessä!